(15-9-2015)

Operazanger Ambroz Bajec-Lapajne werd in juni 2014 in het UMC Utrecht geopereerd aan een glioblastoom. Tijdens de craniotomie, waarbij de van oorsprong Sloveense tenor wakker bleef, werd hem door het operatiepersoneel gevraagd Schuberts lied Gute Nacht te zingen.Bekijk de verbazende video.

 Voor de operatie heeft hij alles geoefend en dus ook het stuk gekozen. "Dat ik 'Gute Nacht' van Schubert zou zingen, wist ik direct.
Dat stuk had ik al in mijn hoofd sinds ik hoorde dat ik een tumor had." Hij koos het ook omdat de eerste drie strofen in mineur zijn en de laatste in majeur. "Dat ik dat verschil zou herkennen, was voor mij heel belangrijk. Want als dat niet zou lukken, zou dat catastrofaal zijn voor mij als zanger." En hij herkende het.
Craniotomieën vinden geregeld plaats onder plaatselijke verdoving, wanneer de tumor in of dicht bij het spraakgebied ligt.
Tijdens de operatie kan dan worden getest of het spraakcentrum blijft functioneren. Het zingen lijkt Bajec-Lapajne aanvankelijk goed af te gaan, maar dan verandert er iets.
Vanaf minuut 2:40 is het effect van de operatie te zien, of zoals Bajec-Lapajne schrijft: 'Toen werd het interessant.' Zijn mond trilt en zingen lukt niet meer. Bajec-Lapajne was zich ervan bewust, maar schrok niet.
De operatie duurde lang ("Acht zware en vermoeiende uren") en zingen was niet het enige wat de zanger moest doen. "Alle hersenfuncties en vooral mijn werkgeheugen moest worden getest."
Het gaat goed met de operazanger, hij zingt nog steeds volop, o.a. in het koor van de Nationale Opera. Hij had niet verwacht dat de video zoveel aandacht zou krijgen: "Ik ben er een beetje beduusd van."

Bekijk HIER de video.

WAAROM ZINGEN TIJDENS ZO’N OPERATIE?

Bij de Sloveen, die in Amsterdam aan het Conservatorium studeerde, werd in 2014 een gezwel in het hoofd ontdekt. Neurochirurg Pierre Robe adviseerde een zogenoemde craniotomie, een operatie waarbij de schedel wordt geopend. En dat kan terwijl de patiënt wakker is. De tenor zou dan kunnen zingen tijdens de operatie. Het doel? Hersenschade voorkomen na de ingreep.

Bajec-Lapajne zong een lied van Schubert om te kijken of hij de verschillen tussen de toonaarden van het muziekstuk nog steeds zou horen. Het neuromuziekteam van het UMCU was ook aanwezig bij de operatie.

INDRUKWEKKENDE MOMENTEN

De operatie verloopt goed. Op het filmpje is te zien hoe een neurologe tijdens een groot deel van de operatie zijn hand vasthoudt. Bij 2.43 minuten zakt Bajec-Lapajne even weg, maar zij weet zijn aandacht direct weer te pakken.

Als zowel zij als de chirurg hem complimenteren met zijn zang, raakt hij zichtbaar geëmotioneerd. De neurologe veegt zijn tranen weg.

Er is ook een moment (bij 4.12 minuten) waarop hij duidelijk aangeeft de draad van het nummer ineens kwijt te zijn; hij weet de tekst niet meer.

Bij 5.30 minuten heeft hij last van zijn tong en even later (bij 6.40 minuten) testen de artsen tijdens de operatie zijn spraak. Ze vragen hem iets te vertellen over zijn studie. Bizar om te zien: Bajec-Lapajne geeft aan dat hij getrek voelt bij zijn mond en de arts zegt: “Dat doe ik.” Daarna testen ze nog een paar keer dat soort reacties: de arts doet iets in het hoofd en Bajec-Lapajne voelt getrek bij zijn mond en kin.

GOED HERSTEL

Na de operatie is de operazanger goed hersteld. Hij heeft zijn professionele muziekcarrière kunnen voortzetten. De Sloveen begon pas na zijn studie politieke wetenschappen en internationale betrekkingen met zingen. Vanaf 2002 studeerde hij aan het Conservatorium in Amsterdam.

Binnen het Hersencentrum van het UMC Utrecht verricht Dr. Pierre Robe naast hoog-technische neuro-oncologische operaties ook onderzoek. Robe is hoogleraar neurochirurgie aan de Universiteit Utrecht.

 

Dit soort hersenoperaties, waarbij de patiënt bij kennis is en een speciale taak moet uitvoeren, worden vaker gedaan.
Kijk hier: Patient plays guitar during brain surgery in Los Angeles
en hier: Man plays Beatles song on guitar while undergoing brain surgery

Terug