Werkingsmechanisme van hyperbare zuurstoftherapie

Door hyperbare zuurstoftherapie probeert men een normale of zelfs méér dan normale zuurstofdruk te herstellen in weefsels waar de oxygenatie onvoldoende is. Het gebruikte middel is de inhalatie van zuivere zuurstof aan hogere dan atmosferische drukken - meestal 2,5 absolute atmosfeer (ATA). Omwille van simpele fysische redenen moet de druk buiten het lichaam gelijk zijn aan de druk die in de long heerst, dus moet de ganse patiënt aan diezelfde druk onderworpen worden.

Elke hyperbare installatie, van de eenvoudigste tot de meest gecompliceerde, dient dus in feite enkel om een uitwendige druk te creëren die gelijk is aan de druk van de ingeademde zuurstof.

Plotsdoofheid en lawaaitrauma zijn indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie. Meestal vergoed de zorgverzekeraar deze behandeling echter niet.

Theoretische grondbeginselen:

Plots gehoorsverlies aan één kant is een vrij vaak voorkomende aandoening met vele verschillende mogelijke oorzaken. In de meeste gevallen is het niet mogelijk de juiste oorzaak te achterhalen. Zelfs indien de juiste oorzaak niet gekend is, vermoedt men dat een onvoldoende zuurstofvoorziening ter hoogte van het slakkenhuis van het binnenoor een mogelijk belangrijke rol speelt. In de meeste gevallen wordt een behandeling met cortisone en bloedvatverwijdende medicatie voorgeschreven door de neus-keel-oorarts. Deze behandeling heeft in ongeveer 50-60% van de gevallen succes.

 

Hyperbare zuurstoftherapie (HBO) is aangewezen bij:

Indien het gehoor niet hersteld is na een cortisone behandeling van ongeveer één week, worden deze personen doorverwezen voor HBO. Er worden 10 dagelijkse behandelingen met HBO gegeven (90 minuten), en daarna wordt een evaluatie gemaakt. Indien er een duidelijke verbetering is opgetreden wordt de HBO nog enkele dagen verder gezet.

Indien de doofheid langer dan drie maand bestaat, of indien er enkel oorsuizen (tinnitus) aanwezig is, is HBO niet aangewezen.

 

Bijkomende informatie:

Acuut lawaaitrauma is een vermindering van het gehoor door plotse en zeer luide geluidsdruk. Hier wordt, indien mogelijk, een behandeling gestart binnen de 24 uur.

HBO bij Plotsdoofheid: Wordt niet vergoed onder de basisverzekering. 
Wie komt in aanmerking voor HbO-behandeling?
De plotsdoofheid is onstaan door een harde knal (geluidstrauma) of door vaatlijden.
U bent eerst op gewone wijze behandeld, zonder resultaat.
De behandelingmet HbO dient bij voorkeur te worden gestart binnen 2 tot 6 weken na ontstaan van de klacht.
 

Behandelaars

Blessures