Andere naam:
Osteoarthritis (Eng.), Arthritis, Arthrite (Fr.)
 

Korte omschrijving:
Bot-, spier- of gewrichtsaandoening.

Artritis is een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen (bijvoorbeeld reumatische artritis / RA), verwondingen of bacteriële ontstekingen (septische artritis).
 

De voor RA kenmerkende chronische gewrichtsontstekingen leiden tot pijn, stijfheid, gewrichtsvervormingen en afbraak van kraakbeen, bot en gewrichtskapsel.
Bij RA gaat weliswaar veel aandacht uit naar de gewrichtsafwijkingen, maar in feite is RA een ziekte die op het hele lichaam ingrijpt.
Ook klachten als moeheid, gewichtsverlies en koorts en stoornissen aan organen als het hart, de bloedvaten, de longen, de zenuwen en de nieren kunnen een gevolg van de ziekte zijn.


Oorzaak:

Het mechanisme van ontsteking is nog niet opgehelderd maar er komen steeds meer aanwijzingen dat macrofagen een essentiële rol spelen in de chroniciteit van het proces en de destructie van gewrichten. Er is een correlatie gevonden tussen de hoeveelheid macrofagen in het ontstoken synovium en de ernst van de kraakbeenschade. (Macrofagen nemen  lichaamsvreemde stoffen (= allergenen) en beschadigde of gedode micro-organismen (o.a. bacteriën en virussen) en hun afvalstoffen in zich op en maken ze onschadelijk.)
Diagnose:
De ziekte RA wordt geacht aanwezig te zijn als aan vier van de volgende zeven criteria is voldaan:

  1. ochtendstijfheid
  2. ontsteking van drie of meer gewrichten/gewrichtsgroepen
  3. gewrichtsontsteking van handen of polsen
  4. symmetrische gewrichtsontsteking
  5. onderhuidse verdikkingen (reumanoduli)
  6. reumafactor in het bloed
  7. gewrichtsbeschadigingen (zichtbaar op röntgenfoto's)

  8.  
Behandelaars:
 
Behandelingen:
Gerelateerde blessures:
Artrose (Gewrichtsslijtage)Hypermobiliteit
 
Symptomen:
Bewegingsbeperking, Huidtemperatuur, warm, Pijn bij belasten, Pijn bij bewegen, Pijn bij spelen, Stijfheid, functieverlies, Zwelling,
 
Instrumenten:
Dirigeren, Althobo, Basklarinet, Blokfluit, Doedelzak, Dwarsfluit, Fagot, Hobo, Klarinet, Panfluit, Piccolo, Saxofoon, Eufonium, Hoorn, Trombone, Trompet, Tuba, Bassdrum, Bekkens, Buisklokken, Conga's, tamtam, tabla, Drums, Gongs, Grote trom, Hi-hat, Kleine trom, Mallet instrumenten, Pauken, Triangel, Altviool, Basgitaar, Cello, Contrabas, Elektrische gitaar, Gitaar, Harp, Luit, Mandoline, Viola da Gamba, Viool, Accordeon, Carillon, Beiaard, Klavecimbel, Orgel, Piano, keyboard, Zingen / spreken,
 

Anatomie:

Reumatoïde artritis (RA) wordt gekenmerkt door chronische ontstekingen van de gewrichten en erosies van kraakbeen en bot.
 Bronvermelding:
www.rivm.nl/vtv/object_class/kom_reuma.html