(11-11-2013)

Een gebroken slijpschijf van een haakse slijper veroorzaakt ontploffing van pyrotechnisch kruit.

 Op vrijdagavond 8 november, even na  zessen, deed een enorme explosie de wijk rond het Palais des Sports in Parijs trillen.

De ontploffing werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een fragment van een slijpschijf die tijdens werkzaamheden in de technische ruimte vastsloeg en in stukken brak. Dit projectiel kwam in de kist met pyrotechnisch materiaal terecht.

Uit de Franse media valt op de maken dat er eerst een kleine explosie plaatsvond, waarop de leden van de technische dienst van het theatergezelschap hun collega te hulp schoten. Deze had net de ruimte van de eeste explosie kunnen ontvluchten, maar een tweede, veel zwaardere ontploffing blies de tussenmuur van betonblokken over de vijf technici. Een deel van het plafond kwam naar beneden.

De vijf direct getroffenen werden door de brandweer naar buiten gebracht en met spoed naar de intensive care vervoerd. Een van hen, Marcus Tolédano, de technisch directeur van de groep, moest gereanimeerd worden, twee hadden ernstige brandwonden. 

Later in de nacht is Marcus Tolédano helaas overleden.

Tien van de lichtgewonden, allen spelers van de musical "1789, Les Amants de la Bastille", liepen een gehoorbeschadiging op. Het hele gezelschap verkeert in shoc en is in de rouw. De voorstellingen in het Palais des Sports zijn voorlopig afgelast.

 

Er worden bij de huidige theaterproducties steeds spectaculairdere effecten gebruikt. De veiligheidseisen dienen daarom strikt te worden nageleefd, om dit soort calamiteiten te voorkomen. Nog al te vaak zijn er narrow escapes door onachtzaamheid of ondeskundigheid, ook hier in Nederland en niet alleen bij musicalproducties.

 

Terug