(30-10-2013)

Waar alle muzikanten bang voor zijn, overkwam Viktor Griffioen, basgitarist en drummer. Hij verloor het topje van zijn vinger. Verder: Wat te doen bij een traumatische amputatie?

 In de Volkskrant van 30 oktober staat het volgende bericht:

Bassist Orkater verliest vingertop.

De muziektheatervoorstelling "Onward!" van The Sadists en Orkater is afgelast.
Acteur en muzikant Viktor Griffioen verloor zaterdag een vingertopje door een dichtslaande deur.
Het topje is weer aan de vinger gezet. Griffioen mag zeker drie maanden niet spelen.

In de voorstelling speelt hij onder ander basgitaar en drums.
Orkater hoopt een deel van de achttien geplande voorstellingen later in te halen.

 

Wat te doen bij Traumatische Amputatie

Wanneer een amputatie het gevolg is van letsel, zoals wanneer een vinger, teen of groter lichaamsdeel is afgerukt, is het een spoedgeval waarvoor onmiddellijk medische hulp vereist is. Er zijn verschillende bijkomende gevaren en risico’s, waaronder bloedverlies, shock en infectie.

Spoedbehandeling. Stelp het bloeden. Het eerste doel van de spoedbehandeling is het bloedverlies te stoppen. Als de amputatie een kleine hoeveelheid weefsel betreft (een vingertopje bijvoorbeeld), kan het voldoende zijn om met een steriel verband, een schone doek of een kledingstuk op de wond te drukken. Wanneer het bloeden onder controle is, wikkel dan een extra laag verband om de wond.

Behandel het slachtoffer tegen shock. Het slachtoffer moet gaan liggen met, indien mogelijk, zijn hoofd lager dan zijn hart en het gebied van de amputatie juist iets hoger.
Als het bloeden aanhoudt. Wanneer een hand, voet, been, of arm is afgerukt, kan het bloeden moeilijk te stoppen zijn. Druk daarom de slagader die het gebied van bloed voorziet dicht. Als dat niet helpt, kan een tourniquet (knevelverband) noodzakelijk zijn.

Zorg onmiddellijk voor spoedhulp. Als het bloeden eenmaal is gestopt en u hebt het de persoon zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, zorg dan onmiddellijk voor medische spoed hulp.

Bewaar het afgerukte lichaamsdeel. Wanneer het amputatieslachtoffer in stabiele toestand verkeert en u hebt het alarmnummer gebeld, doe dan voorzichtig het geamputeerde lichaamsdeel in een schone plastic zak (als zo’n zak niet beschikbaar is, wikkel het dan in een schone doek). Als u ijs bij de hand hebt, doe de zak met het lichaamsdeel erin dan in een tweede zak waarin u het ijs hebt gedaan. Vermijd dat het ijs direct in contact komt met het geamputeerde lichaamsdeel. Gebruik geen ’droog ijs’. Als er geen ijs is, gebruik dan zeer koud water.

In de afgelopen jaren zijn opmerkelijke vorderingen geboekt in het weer aanzetten van vingers, handen en zelfs afgerukte ledematen. De resultaten hangen van veel factoren af, maar als u het afgerukte lichaamsdeel zorgvuldig behandelt en er is op tijd een deskundige chirurg beschikbaar, bestaat er goede kans dat aanhechting mogelijk is.
 

Bron: Medisch Webboek

Wat kunt u het beste doen met een acute amputatie van een vinger?
Leg de vinger in een schoon doekje of tissue. Doe dit in een afgesloten plastic zakje en dompel het in een bakje water met ijsblokjes. U bewaart het zodoende op een temperatuur van ongeveer 4 – 6 graden, waardoor het amputaat veel langer geschikt is om eventueel weer opnieuw te worden aangezet. Zorg ervoor dat het amputaat niet nat wordt en neem het nooit in de mond! Daardoor wordt het warm en blijft veel minder lang geschikt om opnieuw te worden aangezet!

Bron: HAGA Hand en polscentrum

Wat kunt u verwachten na het weer aanzetten van een vinger of hand:
Replantatie therapie van het Handen Team Zeeland

Terug