Mensendieck is de naam van een paramedische behandelmethode.
Oefentherapie-Mensendieck is vernoemd naar Bess Mensendieck, die in het begin van de 20e eeuw een systeem van oefeningen ontwikkelde gericht op het behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en spiergebruik gericht op vitaliteit.
(Wikipedia)

 Iemand die zijn lichaam om wat voor reden dan ook niet goed gebruikt of verkeerd belast, loopt een sterk verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat.
Oefentherapie kan dan uitkomst bieden:
Oefentherapie Cesar/Mensendieck (afgekort OTC/M) is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Oefentherapeuten richten zich op het verbeteren van de individuele houdings- en bewegingsgewoonten. Daarbij staan de cliënt en diens eigen mogelijkheden centraal.

De meest voorkomende diagnoses waarmee cliënten bij de oefentherapeut Cesar of Mensendieck komen zijn:
(lage) rugklachten, nek/schouderklachten, spanningsgerelateerde klachten zoals hyperventilatie, afwijkingen aan de wervelkolom (hernia, scoliose, m. Scheuermann, m. Bechterew, spondylose/listhesis, e.d.) en functiebeperking ten gevolge van zwangerschap.
Maar ook voor bijvoorbeeld de volgende verwijsdiagnoses kun je prima bij een OTC/M terecht: artrose (aan bijv. heup of knie), revalidatie na bijvoorbeeld een operatie, astma/COPD, sensomotorische stoornissen bij kinderen, m. Parkinson, werkgerelateerde aandoeningen zoals CANS (voorheen RSI), e.d.
Altijd staat gezond houdings-en bewegingsgedrag centraal en wordt rekening gehouden met persoonlijke factoren en wensen.
(Bron: De Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, de VvOCM)

Behandelaars

Blessures